Analyysi kalifista

Kysy, joku vastaa - jos vastaa.

Valvoja: Kuha

Analyysi kalifista

ViestiKirjoittaja Zardagbum päivämäärä Ti Maalis 07, 2006 16:51

Kuinka Kuha. analysoisi loistavan kappaleensa Kalifi myy mustaa valoa?
Hail Eris, All Hail the Great TeddyBear, Hail Discordia All Hail Hail Yes!
Zardagbum
 
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Helmi 10, 2006 18:54
Paikkakunta: Uurainen

Re: Analyysi kalifista

ViestiKirjoittaja Pekkala-Pekkala päivämäärä Ti Maalis 07, 2006 23:35

"Kalifi myy mustaa valoa" on pitkänpuoleinen suomirock-kappale mikä perustuu verraten löyhästi Heikki Seppälän samannimiseen kirjaan.

Jos kukaan haluaa tietää lisää "Kalifin" juonesta, henkilöistä, merkityksestä tms., niin kehotamme lukemaan kyseisen kirjan.

Pekkala-Pekkala
Juokse ja juo!
Käyttäjän avatar
Pekkala-Pekkala
 
Viestit: 48
Liittynyt: Ti Tammi 24, 2006 14:38
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Juha Kuha päivämäärä Ke Maalis 08, 2006 8:28

Ja kun joku on todellakin saanut lisätietoa Kalifin juonesta, henkilöistä ja merkityksistä, kertokaa ihmeessä meillekin.

Periaatteessahan Kalifi on juoneltaan hyvin yksinkertainen veijaritarina. Kalifi kuuluu salaseuraan ja myy mustaa valoa. Neiti Tiira on Kalifin rakastajatar. Fakiiri muuttuu neiti Tiiraksi ja juottaa vasta-ainetta Kalifille. Tämä temppu syöksee hänet vallasta.

Mitä tämä sitten tarkoittaa on eri asia. Ja miten kaikki muut tapahtumat tähän liittyvät on hämärän (mustan valon) peitossa.
Juha Kuha - rakkaudesta "musiikkiin"
Käyttäjän avatar
Juha Kuha
 
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Tammi 24, 2006 13:27
Paikkakunta: Helsinki

Re: Analyysi kalifista

ViestiKirjoittaja hra Oanikov päivämäärä Ma Maalis 13, 2006 14:12

Pekkala-Pekkala kirjoitti:"Kalifi myy mustaa valoa" -- perustuu verraten löyhästi Heikki Seppälän samannimiseen kirjaan.

Jos kukaan haluaa tietää lisää "Kalifin" juonesta, henkilöistä, merkityksestä tms., niin kehotamme lukemaan kyseisen kirjan.


Herää pienoinen epäilys siitä ovatko Kuha.:n jäsenet itse ko. kirjaa edes lukeneet. Tuo "perustuu verrattaen löyhästi" kun näyttäisi tarkoittavan sitä että vastaavuus musiikkiteoksen ja kirjan välillä on puhtaasti nimellinen.

On toki mahdollista, että herra Seppälä on piilottanut kirjaansa arvaamattoman syviä symbolisia elementtejä jota tällainen keskivertolukija ei kykene ymmärtämään; todennäköisempää lienee kuitenkin se, että Kuha.-yhteisön initiaatit ovat lukeneet sen (oletetaan nyt että ovat sen tosiaan lukeneet) Mustan Valon vaikutuksen alaisena. Mene ja tiedä.
Ihan hyvin.
Käyttäjän avatar
hra Oanikov
 
Viestit: 3
Liittynyt: Su Helmi 05, 2006 13:48
Paikkakunta: Tampere

Re: Analyysi kalifista

ViestiKirjoittaja Pekkala-Pekkala päivämäärä Ma Maalis 13, 2006 17:06

hra Oanikov kirjoitti:Herää pienoinen epäilys siitä ovatko Kuha.:n jäsenet itse ko. kirjaa edes lukeneet. Tuo "perustuu verrattaen löyhästi" kun näyttäisi tarkoittavan sitä että vastaavuus musiikkiteoksen ja kirjan välillä on puhtaasti nimellinen.


Voin ilmoittaa että ainakin osa Kuha.:n jäsenistä on lukenut kirjan, minä mukaanlukien.
Se seikka, että jokin asia "perustuu löyhästi" johonkin, ei tarkoita sitä etteikö se silti perustu johonkin.

Esim. The Rolling Stonesin kappale "Sympathy for some Devils" perustuu löyhästi Kuha.:n kirjakerhon suosittelemaan teokseen "Saatana, saavuin Moskovaan".

Oletko itse, arvon hra Oanikov lukenut "Kalifin"?

Pekkala-Pekkala
Juokse ja juo!
Käyttäjän avatar
Pekkala-Pekkala
 
Viestit: 48
Liittynyt: Ti Tammi 24, 2006 14:38
Paikkakunta: Helsinki

Re: Analyysi kalifista

ViestiKirjoittaja hra Oanikov päivämäärä Ma Maalis 13, 2006 19:28

Pekkala-Pekkala kirjoitti:Se seikka, että jokin asia "perustuu löyhästi" johonkin, ei tarkoita sitä etteikö se silti perustu johonkin.


En toki väittänytkään etteikö yhteyttä kirjan ja kappaleen välille voisi vetää. Tuo yhteys tosin näyttää jäävän siihen, että kirjan nimi ja lukujen otsikot vastaavat kappaleen nimeä ja sen eri osien nimiä.

Oletko itse, arvon hra Oanikov lukenut "Kalifin"?


Toki, en kai muuten kehtaisi yo. röyhkeää väitettäni esittää.

Mutta kunnollisen analyysin kasaaminen vaatinee syvällisempää ja moniulotteisempaa tarkastelua molempien taideteosten suhteen. (Hoi Sinä Humanisti Joka Tätä Luet, mene ja tee pro gradusi aiheesta "Kuha. ja mustan valon syvempi olemus"!)
Ihan hyvin.
Käyttäjän avatar
hra Oanikov
 
Viestit: 3
Liittynyt: Su Helmi 05, 2006 13:48
Paikkakunta: Tampere

Re: Analyysi kalifista

ViestiKirjoittaja Pekkala-Pekkala päivämäärä Ma Maalis 13, 2006 22:06

hra Oanikov kirjoitti:Mutta kunnollisen analyysin kasaaminen vaatinee syvällisempää ja moniulotteisempaa tarkastelua molempien taideteosten suhteen. (Hoi Sinä Humanisti Joka Tätä Luet, mene ja tee pro gradusi aiheesta "Kuha. ja mustan valon syvempi olemus"!)


Voi käydä niin että tiede voittaa.

Pekkala-Pekkala
Juokse ja juo!
Käyttäjän avatar
Pekkala-Pekkala
 
Viestit: 48
Liittynyt: Ti Tammi 24, 2006 14:38
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Lumihirvi päivämäärä Ke Maalis 15, 2006 1:00

Voisin alkaa valmistelemaan analyysiäni Kalifista. Ajatuksia on näes lennellyt päässäni jo pidemmän aikaa. Tosin lentävät ajatukset saattavat mennä pahasti fiktion puolelle, eikä analyysi ole validi.
Lumihirvi
 
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 14:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Juha Kuha päivämäärä Ke Maalis 15, 2006 10:48

Minä ja lähes koko muu yhtye jää innostuneena ja lievästi jännittyneinä odottamaan arvoisan Lumihirven (ja tietysti melkein kaikkien muidenkin halukkaiden) analyyseja Kalifin syvemmistä merkityksistä.

Olemme myös "pahoillamme" hra Oanikoville tuottamastamme mielipahasta. Herra O. voi kuitenkin tuudittautua siihen seikkaan, että lukeminen kannattaa aika ajoin.
Juha Kuha - rakkaudesta "musiikkiin"
Käyttäjän avatar
Juha Kuha
 
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Tammi 24, 2006 13:27
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Lumihirvi päivämäärä To Maalis 16, 2006 1:31

Kalifi on kuvaus vallasta, himosta ja vallanhimosta.

Musta valo kuvastaa jotain mystistä ja haluttavaa. Ehkä vallankumousta, koska se ei ole hallitsijan, Kalifin, käsissä. Fakiiri on ammattivallankumouksellinen. Hänen kaltaisiaan koulutettiin Neuvostoliitossa. Tohtori on joutunut myös vallankumouksellisten voimien ahdistelemaksi ja vain Fakiiri voi hänet ohjata oikeaoppisuuden tielle.

Kalifi on stereotyyppinen, omaan loistokkuuteensa uskova, poliitikko, joka on vallassa vain kansan laiskuuden takia. Salaseura on kuitenkin valmiina suorittamaan vallankumouksen. Kalifin kontrollin puutteesta kertoo se, että immaami saa erämaan kukkimaan. Kalifilla ei ole siis osaa eikä arpaa kansan hyvinvointiin. Hän istuu ja nauttii kansan laskuun piippua.

Väliosuuden puheet "nyrkillä hakkaajasta" jäävät hieman hämärn puolelle. Ehkä sillä yritetään kertoa, ettei rivikansalainen ole valmis muutokseen, koska hän ei tiedä mitä tahtoo. Sen sijaan hän ei muista mitään (todennäköisesti on humalassa) ja huitoo (purkaa turhautumistaan).

Seuraavaksi esiintyvä iskelmä-tyyppinen luritus on jätetty tarkoituksella avoimeksi. Kuka tässä oikeastaan rakastaa ja ketä? Osio antaa kuulijalle mahdollisuuden todeta tämän. Pohjimmiltaan tarkoitus on siinä, että niin rakkaus kuin politiikka on tunneasioita, joita ihmiset tahtovat julistaa.

Askeetin kaltaiset hahmot näkyvät yhteiskunnassamme Extreme Duudsonien kaltaisena ilmiönä. Turhautuneet ihmiset joutuvat polttamaan jalkansa hiilillä tunteakseen jotain. Toteamus mestarin kampittamisesta liittynee siihen, että yhteiskunnassamme on valloilla kova kilpailu. Yhä nuoremmat ovat haastamassa vanhempia.

Fakiiri tietää, että tohtori on tärkeä osa vallankumousta. Siksi hän palauttaa tohtorin oikeaoppiselle tielle. Tohtori esittää tärkeätä osaa kaappauksessa tietämällä kuinka fakiiri voi naamioitua ja lähestyä Kalifia. Tässähän on tietenkin kyse nykypäivän lobbaamisesta. Pyritään vaikuttamaan ihmisiin esittämällä jotain muuta mitä on. Kun luottamus on saavutettu, puukotetaan selkään. Kalifin maailmassa vain hänen rakastajattarensa voi lähestyä häntä. Nykypäivänä kuitenkin ihmiset kääntävät takkia nopeaa tahtia ja myyvät itsensä halvalla ja heppoisista syistä. Joten Tohtorin käsikirjoitus kertoo Fakiirille kuinka toimia, ei niinkään miten muuttaa muotoaan. Tässä kappaleessa asia on yksinkertaistettu.

Tilanne on otollinen, koska Kalifi luulee olevansa huipulla. Hän nautiskelee valtion antimia. Todellisuudessa kansa kysyy "kuka on Kalifi?". Hänellä ei siis ole mitään arvovaltaa ja on vain ajan kysymys milloin valta vaihtuu.

Neiti Tiira on hämäräperäinen hahmo. Todennäköisesti nuori nainen, joka on saanut aina tahtonsa läpi helpolla ja lähtenyt etsimään yhä suurempaa haastetta "höyhensaarilta". Oman vallanhimonsa takia lyöttäytyi Kalifin kanssa kimppaan, koska vain Kalifi voisi toteuttaa Neiti Tiiran himot. Sen lisäksi, että Kalifi on varmasti rikas, onhan hän myös lemmessä mestari? Mutta Neiti joutuu kaappiin. Onko Kalifi ottanut hänestä kuitenkin vain ns. trophy wifen eli pitää häntä vain näytillä ja käyttää omiin tarkoituksiin. Neiti on kuitenkin onnellinen, joka kuvastaa hänen kieroutunutta persoonaansa.

Kalifi on kuitenkin mennyt halpaan ja hyppää heti tunteidensa perässä toisen naisen kanssa hommiin. Todellisuudessahan tämä on lobbari, joka pyrkii vaikuttamaan Kalifiin ratkaisevasti eli tuohoamalla hänet. "Olen sinun nyt ja aina" näin puhuu vallankumouksen kaksikärkinen kieli. Taustan huohotuksista päätellen vallankumouksen voimat syleilevät hetken aikaa täysillä Kalifia ennenkuin päättävät toimintansa. Olisiko vallankumous hetken aikaan ollut valmis jäämään takapiruksi ja nauttimaan asemastaan?

Lopulta Kalifi tuhotaan Tohtorin myrkyllä, joka voidaan nähdä jonkinlaisena teoreettisena aatteena. Kalifi on suurten argumenttien edessä voimaton ja romahtaa. Kalifi ymmärtää mitä hänelle on tehty. Tässä vaiheessa tulee ehkä kappaleen merkityksellisin lausahdus "vaikka valta nyt minusta lähtee / salaseuraa kootaan uudelleen". Kalifi näkee vallan jatkumon. Vallankumous syntyy aina hallitsevan järjestelmän sisällä. Hän tietää, että uusi vallankumous on tulossa, vaikka vasta häneltä on valta riistetty.

Kalifia ei näköjään syösty verisesti. Hän on jäänyt yhteiskuntaan hylkiön asemassa. Hän syö lunta ja laulaa katolla (ehkä hän on se mies siellä metron perällä?). Lopulta hän kehottaa kaikkia vallankumouksen ääneen kuten monet ennen häntä kehotti häntä vastaan.Pohjimmiltaan kappale kertoo miehestä, joka on päässyt helpolla vallan kahvaan kiinni ja luottaa itseensä liikaa. Hän myy itseänsä muille olettaen, että häntä kunnioitetaan. Hänen luottamus itseensä koituu kohtaloksi ja hänet syöstään.

Näin asian näkisin. Kaikki tyhjä analyysin keskellä edustaa jotain, jota kutsutaan säveliksi ja niitä en nyt rupea analysoimaan.
Lumihirvi
 
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 14:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja José päivämäärä To Maalis 16, 2006 14:07

Antakaa jo valoa, astukaa esiin. Kuka on Lumihirvi?
José
 
Viestit: 26
Liittynyt: To Helmi 02, 2006 16:08
Paikkakunta: Lörkkö City

ViestiKirjoittaja sim0n päivämäärä To Maalis 16, 2006 16:33

José kirjoitti:Kuka on Lumihirvi?


Suomen toisiksi suurin Kuha. -fani.
"Rock ei ehkä pelasta maailmaa, mutta saa aikaan sopivissa määrin mielenterveysongelmia." -Juha Kuha
Käyttäjän avatar
sim0n
 
Viestit: 66
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 16:37
Paikkakunta: Paikkakaupunki, itse asiassa. Hmh.

Hmm

ViestiKirjoittaja jarnohihihi päivämäärä To Maalis 16, 2006 17:19

Jaa, meidän jokaisen jälkeen jäävä läski?
jarnohihihi
 
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 15:11

ViestiKirjoittaja paskakippo päivämäärä To Maalis 16, 2006 21:30

Lumihirviö kirjoitti: "Voisin alkaa valmistelemaan analyysiäni Kalifista. Ajatuksia on näes lennellyt päässäni jo pidemmän aikaa. Tosin lentävät ajatukset saattavat mennä pahasti fiktion puolelle, eikä analyysi ole validi."

Mielestäni Lumihirviön analyysi oli validi juuri siinä määrin kuin Kuha.n tekstit ovat täynnä sosiopoliittisia ja konstriktiivisia intertekstuaalisia viittauksia. Pidin siitä.

Seuraavaksi toivon analyysia joka on virallisesti invalidi ja saa pysäköidä erikseen invaliditunnuksin merkityille paikoille.
Mitä paskempi kippo, sen paskempi.
Käyttäjän avatar
paskakippo
 
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 17:36
Paikkakunta: Hsa

Re: Hmm

ViestiKirjoittaja Lumihirvi päivämäärä To Maalis 16, 2006 23:30

jarnohihihi kirjoitti:Jaa, meidän jokaisen jälkeen jäävä läski?


Oon ehkä läski mutta on mulla tunteet! Sitäpaitsi olen energiapommi. En ehkä jaksa kauan mutta tarpeeksi jyrätäkseni muut. Kuten "arvon" Sim0n voi varmasti todistaa.
Lumihirvi
 
Viestit: 30
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 14:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja karhuwaari päivämäärä Ma Huhti 03, 2006 22:17

Se iskelmäosuushan kertoo Mustan Valon(tm) sekoittamasta tohtorista, joka on tulisesti rakastunut mätään kukkoon.

Lisäksi nyrkillä hakkaa ja huitoo Tohtorin puistossa oleva ruumis, johon tohtori on menettänyt kontrollin.
karhuwaari
 
Viestit: 12
Liittynyt: Ke Helmi 08, 2006 16:15
Paikkakunta: Espoo, Helsingin suurin lähiö

ViestiKirjoittaja Juha Kuha päivämäärä Ti Huhti 04, 2006 9:47

Juha Kuhan mieli olisi erittäin kiinnostunut kuulemaan lisää kiehtovia analyyseja ennen kuin "naamarit poistetaan" (what ever that is).
Juha Kuha - rakkaudesta "musiikkiin"
Käyttäjän avatar
Juha Kuha
 
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Tammi 24, 2006 13:27
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja corba päivämäärä To Huhti 06, 2006 14:00

Lumihirvi kirjoitti:Kalifi on kuvaus vallasta, himosta ja vallanhimosta.

Musta valo kuvastaa jotain mystistä ja haluttavaa. Ehkä vallankumousta, koska se ei ole hallitsijan, Kalifin, käsissä. Fakiiri on ammattivallankumouksellinen. Hänen kaltaisiaan koulutettiin Neuvostoliitossa. Tohtori on joutunut myös vallankumouksellisten voimien ahdistelemaksi ja vain Fakiiri voi hänet ohjata oikeaoppisuuden tielle.

Kalifi on stereotyyppinen, omaan loistokkuuteensa uskova, poliitikko, joka on vallassa vain kansan laiskuuden takia. Salaseura on kuitenkin valmiina suorittamaan vallankumouksen. Kalifin kontrollin puutteesta kertoo se, että immaami saa erämaan kukkimaan. Kalifilla ei ole siis osaa eikä arpaa kansan hyvinvointiin. Hän istuu ja nauttii kansan laskuun piippua.


minusta tässä analyysissä taas kalifi selkeästi kuuluu salaseuraan, yleensä vallankumouksen suorittaa vasta puoli. enkä usko että salaseura olisi valmiina suorittamaan vallankumouksen, koska se voi johtaa epästabiileihin olosuhteisiin jota vallanpitäjät eivät halua. heille riittää yleensä pitää kansa juuri niin tyytyväisinä, etteivät lähde suorittamaan vallankumousta tai muuta, ja sitten imeä kansasta kaikki hyöty irti mitä voidaan. ja yleensä liian myöhään heräävät antamaan lisää oikeuksia kansalle. toisaalta mielenkiintoinen idea näkymättömien vallanpitäjien aina tehdä vallankumous ennen kuin vasta puolii ehtii tehdä sen. vallankumouksen aikanahan voi valtaapitävät kokea ikävän kohtalon.
malleus incus stapes cunnilingus
corba
 
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 14:06
Paikkakunta: Kuhakeisarin Palatsi

Mustasta valosta

ViestiKirjoittaja jarnohihihi päivämäärä Ke Touko 10, 2006 11:06

Tapani mukaan kuuntelin Kalifia ja aloin pohtia termiä "musta valo" loogisena konstruktiona. Määritelmällisesti musta ei heijasta lainkaan valoa, vaan "imee" kaiken itseensä. Näin ollen mustaa valoa ei oikeastaan voi olla (vrt. Absoluuttisen Nollapisteen toteamus: mikään ei ole mustaa).

Näin ollen, mustan valon myyminen on näennäistä. Siinä ei todellisuudessa myydä mitään. Se on tyhjä korvike, jolla ehkä kyetään hämäämään massoja. Mitään todellista ei kuitenkaan anneta.

Mitäpä ajattelette tällaisesta tulkinnasta?
jarnohihihi
 
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Helmi 01, 2006 15:11


Palaa alueelle Kysy Kuha.:lta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron